31 mei 2016

Omzetbelasting aangifte

Bent u ondernemer en oefent u zelfstandig een bedrijf of beroep uit dan bestaat er een grote kans dat u omzetbelasting dient te betalen over de behaalde omzet. Wanneer een onderneming goederen of diensten verhandeld dan is deze BTW plichtig. Voor bepaalde diensten geldt dat het 0% tarief gehanteerd kan worden of ze zijn vrijgesteld van BTW. Daarnaast kennen we voor de BTW nog de kleine ondernemersregeling of de marge regeling.

Wanneer bent u nu voor de belastingdienst ondernemer voor de BTW. De voorwaarden voor de BTW zijn namelijk anders dan voor de inkomstenbelasting wat inhoud dat u dus wel beschouwd kunt worden als ondernemer voor de btw en niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting. De belastingdienst hanteert onder andere de volgende criteria om te bepalen of u ondernemer bent voor de BTW.

  • U bent zelfstandig of hebt een eigen bedrijf
  • U bent in dienst maar hebt daarnaast andere werkzaamheden
  • U hebt een recht om inkomsten te ontlenen, bijvoorbeeld de exploitatie van een gebouw
  • U verkoopt als particulier een nieuw vervoermiddel aan iemand uit een ander EU land.

Weet u niet of u BTW plichtig bent neem dan contact met ons op of gebruik de Rekenhulp van de belastingdienst.

Bent u BTW plichtig bent dan krijgt u van de belastingdienst een BTW-nummer, deze dient u dan op al uw te versturen facturen te vermelden. Tevens dient u een overzicht bij te houden van al uw inkoop- en verkoopfacturen.

De aangifte omzetbelasting dient te gebeuren binnen een door de belastingdienst vastgesteld tijdvak. De tijdvakken die de belastingdienst hanteert zijn: een jaar, kwartaal of per maand. Over welk tijdvak u BTW dient te betalen is afhankelijk van uw omzet, de belastingdienst geeft uw tijdvak aan.

Wij berekenen voor u de volledige omzetbelasting en dienen deze in bij de belastingdienst.